Wilt u dat uw pelletkachel of -ketel optimaal rendeert, lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft? Wilt u ecologisch verantwoord stoken? Kies dan altijd voor kwalitatieve pellets op basis van lokale grondstoffen zonder additieven die bovendien ENplus of DIN-gecertificeerd zijn. Het ENplus A1-label garandeert de kwaliteit van de grondstof, de productieketen en het eindproduct op basis van periodieke, onafhankelijke labo-analyses.
Op de website van ENplus vindt u de volledige lijst van gecertificeerde producenten en handelaars.
Belangrijk om weten over het ENplus A1-label: er bestaan verschillende labels voor producenten en voor handelaars. Ecopower heeft zowel een producentenlabel (BE 005) als een handelaarslabel (BE307). Dat betekent dat er in Ecopower-zakken altijd Ecopower-pellets zitten, van eigen makelij. Veel pelletmerken hebben een label als handelaar maar maken de pellets niet zelf. De inhoud van de zak kan dus elke keer verschillen. Door het dubbele label garandeert Ecopower een constant en kwalitatief product waarover we zelf de volledige controle hebben.
De duurzaamheid van houtpellets is afhankelijk van het productieproces, de grondstof en de lengte van de keten.
De fabriek van Ecopower in Ham draait op de hernieuwbare warmte en stroom van een naburig bedrijf via een rechtstreekse verbinding.
We beperken de herkomst van onze grondstoffen tot een straal van 150 km rond de fabriek met strikte controle op duurzaam bosbeheer. Onze afzetmarkt houden we in Belgiƫ en Nederland. Vaak worden houtpellets getransporteerd per boot of vrachtwagen uit Rusland, Canada of andere verre landen. De CO2-uitstoot die daarbij komt kijken is nefast voor het milieu. Bovendien is de controle op duurzaam bosbeheer in veel landen ontoereikend en sneuvelt er soms waardevol bosgebied voor pelletproductie.
Tot slot kan het duurzaam gebruik van pellets enkel op beperkte schaal. Verbranding van houtpellets is daarom enkel een goed idee voor kleinschalige warmteproductie. Dan wordt meer dan 90% van de energie effectief omgezet in warmte. Als pellets verbrand worden in biomasssacentrales om elektriciteit te produceren, schommelt het rendement maar tussen 30 en 40%. Dat is geen goed idee.